Alojzija Tellis – »Amerikanka« iz Mozirja

Alojzija Telis

Lojzka Tellis,
Dolenjske Toplice, 2. 7. 1989

 

Lojzka Tellis se je leta 1949 izselila v ZDA. Tu je opravljala različna dela, dokler ni spoznala bogatega ruskega grofa in se poročila z njim. Po njegovi smrti se je leta 1988 vrnila v domovino.

Intervju Janje Žitnik z Lojzko Tellis je bil posnet na prvem srečanju slovenskih izseljencev, ki je potekalo v Dolenjskih Toplicah 2. julija 1989 pod naslovom Srečanje v moji deželi.

Kamera: Naško Križnar
Izvirni arhivski posnetki: Arhiv Avdiovizualnega laboratorija ZRC SAZU, enota AVL 120
Montaža: Janja Žitnik Serafin, 2012

 

Kratek življenjepis

Alojzija Tellis iz Mozirja je kot Lojzka Kračnik v dvajsetih letih 20. stoletja v revščini preživela otroška leta v domovini. Po končani šoli je kot kmetijsko-gospodinjska učiteljica poučevala dekleta šivanje in kuhanje v različnih krajih po Sloveniji. 7. 1. 1941 se je poročila z Andrejem Jesenkom iz Dramelj, 8. 12. istega leta se jima je rodil sin Andrej. Za sodelovanje v NOB je aprila 1946 prejela od Prezidija Narodne skupščine FNRJ medaljo za zasluge za narod, medtem ko je bil njen mož po končani vojni štiri leta v zaporu kot domnevni kolaboracionist. Po prestani kazni je kmalu umrl. V strahu pred podobno usodo je Lojzka pobegnila v Avstrijo, kjer se je preživljala kot služkinja, kuharica in varuška. Leta 1949 se je pri 39 letih izselila v ZDA. Tudi tu je sprva delala kot gospodinjska pomočnica in varuška, v mestecu Winnetka v državi Illinois pa je začela šivati obleke za tamkajšnji butik. Tu je spoznala premožnega vdovca Vsevoloda Tellisa, potomca plemiške družine Telesnitzky iz Odese. Po poroki z njim je nadaljevala šolanje ter v njegovi razkošni vili prirejala sprejeme in tako vstopila v visoko družbo.

Leta 1954 je prišel v ZDA tudi njen sin Andrej. Tu je uspešno končal šolanje in dosegel čin kapetana, a je že 7. 1. 1968 padel v Vietnamu. Po smrti je bil odlikovan s srebrno medaljo za vojaške zasluge. Leta 1988, ko je v starosti 92 let umrl tudi njen mož, se je Lojzka vrnila v rodno Mozirje. Medtem ko so tu gradili njeno novo hišo, je potovala po vsem svetu. Ko pa se je v Mozirju vselila v novo hišo, je zgradila še eno, ki jo je namenila spominu na svojega pokojnega sina. (Podatki so povzeti po: MARJELA AGREŽ, Večna tujka. Novi tednik, letn. 48, št. 9, 3. 3. 1994, str. 20, http://www.dlib.si/?URN=URN:NBN:SI:DOC-XZ4K56TF.)

Z oporoko z dne 21. marca 1997 in dopolnitvijo z dne 4. januarja 1998 je Alojzija Tellis ustanovila »Ustanovo za izobraževanje Andrej Jesenek Tellis« za financiranje izobraževanja študentov iz Zgornje Savinjske doline (soglasje k aktu o ustanovitvi je bilo objavljeno po njeni smrti v Uradnem listu RS, št. 121/2003 z dne 8. 12. 2003, str. 16223).

Nazaj na uvodno stran